Malware besmetting voorkomen

Nog beter dan het verwijderen van schadelijke software van uw computer is het natuurlijk als u kunt voorkomen dat deze besmet raakt.

Met het instaleren van de nodigde beveiligings programma’s zoals een anti-virus programma, anti-spyware programma’s, een goede firewall is natuurlijk de eerste belangrijke stap gezet. Maar minstens even belangrijk is het dat deze programma’s ook regelmatig hun updates ophalen en gedraaid worden. Een kachel voorkomt ook niet dat de waterleiding in uw huis bevriest als u hem niet aanzet en niet van brandstof voorziet.

Zelfs als u dit allemaal doet blijft er nog een risico over. Al deze voorzorgen zijn niet waterdicht, ze geven u hooguit een beschermingsfactor van 70 tot 80 procent. Om die laatste 20 tot 30 procent risico te timmeren moet u zelf nog een aantal zaken doen of beter nog laten als u op internet bent of anderzins met internet of een netwerk verbonden bent.

Hier volgen een aantal tips hoe u veilig het internet op kunt. Als u deze tips opvolgt, loopt u minder risico om besmet te raken met een of andere vorm van schadelijke software op uw computer.

  • Zorg dat uw besturingsprogramma (Windows) en internet browser (Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera, etc) altijd up to date is. Zorg dat Windows update automatisch ingesteld staat en installeer de updates ook op uw computer. Windows en andere programma sturen regelmatig updates waarmee vaak nieuw ontdekte lekken in de programma’s gedicht worden. Deze lekken vormen anders de gaten in uw verdediging waardoor de malware uw computer kan infecteren.
  • Update ook uw anti-virus en anti-spyware programma’s en blokkers wekelijks. De updates bevatten namelijk de nieuwe definities en tools waarmee de nieuw ontdekte malware herkent en tegengehouden kan worden. Wekelijks worden er soms tientallen nieuwe varianten gevonden. Controleer ook regelmatig of uw virussanner en firewall aanstaan en niet per ongeluk afgesloten zijn, of erger nog door een besmet programma afgesloten worden.
  • Gebruik liever Firefox of Opera als internet browser dan Internet Explorer. Hoewel de beveiliging van IE8.0 al veel beter is dan die van voorgaande versies blijft Internet Explorer wereldwijd de meest gebruikte browser. Daarmee is het ook het belangrijkste doelwit van de meeste ontwikkelaars van malware. Voor sommige websites heeft u wel Internet Explorer nodig omdat bijvoorbeeld Firefox niet met activeX protocollen werkt. Als u die nodig hebt voor bepaalde downloads wees dan wel voorzichtig met downloaden via Internet Explorer.
  • Hetzelfde geldt voor uw e-mail programma. Gebruik liever Thunderbird als Microsoft Outlook of Outlook Express te gebruiken. Dit is van dezelfde maker als Firefox.
  • Als u e-mail binnenhaalt controleer dan altijd eerst het onderwerp en de afzender van de e-mail. Als u deze niet kent of niet vertrouwd, open deze e-mail dan nooit maar verwijder deze direct.
  • Zorg verder dat het voorbeeldscherm van uw e-mail programma in de Inbox en map van verwijderde Items of Spam mail nooit aanstaat. Via actieve scripts in een e-mail kunt u al besmet raken. Wees ook altijd voorzichtig met het openen van e-mail bijlagen.
  • Als u software, muziek, foto’s, films of andere zaken van internet download, download deze dan altijd eerst naar een vaste lokatie, bijvoorbeeld een aparte map [Downloads] op een aparte schijf of partitie van uw computer. Dan kunt u ze makkelijk terugvinden. Maak er een gewoonte van om deze map eerst te scannen voordat u een bestand of programma uit deze map opent.
  • Let als u iets download ook altijd op of u het wel van de juiste website afhaalt. Haal de software liefst van de website van de ontwerper ervan en niet van een of andere vage download site. Gebruik liefst alleen bekende en bewezen vertrouwde download sites en lokaties. Let op de omvang van de bestanden die u download. Een MP3 bestand van een bekende hit is meestal tussen de 3 en 6 MB groot. Als de gezochte titel dan opeens maar 250 KB groot blijkt te zijn klopt er iets niet.
  • Wees u ervan bewust dat bepaalde website gevaarlijker zijn dan andere. Het gaat hier met name om websites voor porno, gokken, online spelletjes, contact en chatten en websites met de extenties .nu en .tv. Van deze laatste twee categorien is bekend dat ze een aanzienlijk hoger percentage besmette websites huisvesten dan de gangbare .com, .nl of .org. Dat komt met name omdat deze domein extenties door de eilanden waar ze van waren verkocht zijn aan commerciele organisaties die het iets minder nauw nemen met de controle en toezicht als de overheden in Europa en de USA.
  • Kinderen en tieners vormen in hun onschuld vaak een belangrijk doelwit voor de makers van schadelijke software. Ze zijn vaak makkelijker te verleiden dan volwassenen en zullen in hun onderzoekingsdrang eerder op plaatsen komen die u allang mijdt. Leer uw kinderen ook de gevaren. Zorg dat de maatregelen die u neemt voor uw computer om besmetting zeker ook voor hen gelden en voor hun computers. Niet zleden hebben de kinderen de beschikking over een eigen computer.
  • Kijk eens naar de uitzending van TROS RADAR van oktober 2004. Ondanks de snelle ontwikkeling van Spyware nog steeds actueel.
  • * * * * *

    {voorkomen is beter dan genezen, maar ook verkeerd aangeleerd (internet) gedrag is soms moeilijk af te leren}