Malware verwijderen

De meeste vormen van Malware zijn relatief eenvoudig te ontdekken en te verwijderen met anti-spyware programma’s als AdAware, Spybot en AVG anti-spyware en ook antivirus programma’s zijn steeds meer toegerust op het vinden en verwijderen van spyware. 70 tot 80% van alle besmettingen is met de gangbare antivirus en anti-spyware programma’s op te sporen en te verwijderen.

Maar een aantal agressieve varianten zitten verstopt in verborgen bestanden of mappen of achter registersleutels van uw PC.
De firma’s die achter de ontwikkeling van deze software zitten investeren veel geld in het ontwikkelen van nieuwe trucjes om hun software voor de gangbare anti-spyware en anti-virus software verborgen te houden. Het is de laatste 20 tot 30 % van de besmettingen die de gemiddelde computer gebruiker tot wanhoop drijven. Verwijdering van deze varianten vraagt veel meer kennis en speciale tools.

Niet zelden wordt na het besmet raken met schadelijke software het advies gegevens om Windows maar opnieuw te installeren. Als dit niet goed voorbereid en deskundig wordt uitgevoerd kan ook deze oplossing vele schade veroorzaken, namelijk verlies van persoonlijke bestanden, foto’s, e-mail, etc. Maar ook de tijd die ermee gemoeid gaat wordt onderschat. Niet alleen Windows moet opnieuw worden geïnstalleerd, maar ook de andere programma’s die u al geïnstalleerd had, moeten opnieuw geïnstalleerd worden en alles moet weer ge-update worden. Niet zelden een zwaar onderschatte klus. Als bovendien de oorzaak van de besmetting niet weggenomen wordt en geen afdoende maatregelen worden genomen om herbesmetting te voorkomen bent u na een aantal maanden weer terug bij af.

* * * * *

{bezint eer ge begint…, eenmaal opnieuw geïnstalleerd word nooit meer omgekeerd)