Diensten


PCclean kan de volgende diensten leveren:

– inventarisatie van uw computer
– besmette computer schoonmaken van schadelijke software
– controle op de schoonmaak van een besmette computer
– algemene onderhoudsbeurt van uw computer
– controle geinstalleerde software
– installatie of herinstallatie van uw computer
– beschermende programma’s adviseren of instaleren
– advies en installatie van uw thuis netwerk
– advies over een upgrade van uw (verouderde) computer

Inventarisatie van uw computer

Als u zich afvraagd of uw computer besmet is, of u nog wel de juiste programma’s gebruikt, of uw computer nog wel past bij uw wensen, als u aanpassingen wil laten doen aan de harware van uw computer, etc, dan wilt u misschien graag een onafhankelijk advies. PCclean verkoopt zelf geen computers en heeft dan ook geen belang bij een “commercieel” advies. Wij weten niet alles, maar kunnen u over het algemeen wel een afgewogen advies en toelichting geven. Dit gebeurt nadrukkelijk niet aan de telefoon, maar bij u thuis achter de bewuste computer. Dan weten we ook waar we het over hebben tenslotte. Telefonisch worden slechts algemene adviezen en toelichting gegeven.

[terug naar boven]

Besmette computer schoonmaken van schadelijke software

Als uw computer besmet is met schadelijke software en u kunt dit zelf niet of niet volledig verwijderen kan PCclean dit voor u doen. Dat kan bij u thuis of op de zaak gebeuren, maar bij voorkeur door uw computer bij ons af te geven. Het opsporen en verwijderen van schadelijke software is een systematisch proces waarbij geen stappen overgeslagen mogen worden. Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat deze systematiek gevolgd moet worden voor een goed en gegarandeerd eindresultaat. De onderdelen van dit proces moeten stap voor stap uitgevoerd worden en tijdens het uitvoeren van zo’n deelproces moet gewacht worden op de uitkomst. Bij sommige zware of nieuwe besmettingen kan soms veel puzzelwerk noodzakelijk zijn. Bij u thuis kost deze wachttijd ook geld, bij ons kunnen we in die wachttijd met een andere computer verder. U begrijpt dat dat voor u ook in de kosten scheelt. PCclean hanteert voor schoonmaak bij u op locatie een uurtarief en voor schoonmaak bij afgifte aan PCclean een vast tarief. Als u meerdere computers tegelijk wilt laten schoonmaken of uw computer niet kunt missen komen we gewoon bij u langs. De gemiddelde tijd die nodig is om een computer schoon te maken is 3 tot 4 uur, maar dit is altijd onder voorbehoud, de aard en ernst van de besmettingen en de snelheid van uw computer spelen hier uiteraard een belangrijke rol in.

[terug naar boven]

Controle op de schoonmaak van een besmette computer

Een groot deel van de schoonmaak van een computer (60-80 %) is routinematig werk en vergt geen overdreven expertise. De laaste 20-40 % van dit proces vraagt echter wel de nodige deskundigheid en expertise. Voor diegenen die dit proces zelf willen doorlopen maar vastlopen of de eindcontrole controle aan een specialist willen overlaten kan PCclean ook wat betekenen.

Gezien de complexiteit vraagt dit wel om de nodige afspraken en voorbereiding en vooral om een goede registratie en documentatie van de ondernomen stappen. Als u van deze doe-het-zelf methode met hulp gebruik wilt maken, overleg dan vooraf over de te volgen procedure. PCclean kan u desgewenst de juiste hulpmiddelen en adviezen aanrijken, mits van te voren de afspraken heiromtrent goed worden vastgelegd.

[terug naar boven]

Algemene onderhoudsbeurt van uw computer

Ook als uw computer niet besmet is met schadelijke software, omdat u dit zelf goed bijgehouden hebt, is het te adviseren om na verloop van tijd uw computer een onderhoudsbeurt te geven of laten geven. In de loop van de tijd krijgt iedere computer last van gebruikssporen, waardoor de snelheid die er net na aanschaf in zat beduidend is afgenomen. Dit is lang niet altijd het gevolg van schadelijke software. Ieder programma dat u installeert, gebruikt of de-installeert laat sporen achter in de registers, log-files, tijdelijke bestanden, cache files of gewoonweg restanten van slechts gedeeltelijke verwijdering. Deze bestanden nemen ruimte in op uw harde schijf. Er kunnen nog deels uitvoerbare bestanden tussen zitten, zelfs bestanden die nog steeds opstarten bij het gebruik van uw computer of internet. Al deze restanten kosten processor en geheugen capaciteit. Bovendien versnipperen ze de informatie op de harde schijf. Vergelijk het met uw zolder of schuur; als u niet eens in de zoveel tijd een grote schoonmaak houdt kunt u op den duur ook niets meer vinden.

Het kan ook zijn dat u bestanden of programma’s die u niet of niet regelmatig gebruikt automatisch opstart zonder dat u daar erg in heeft. Ook dit moet van tijd tot tijd kritisch bekeken worden.

Als u deze schoonmaak niet zelf aandurft of er geen tijd of verstand van hebt kan PCclean deze onderhoudsbeurt voor u uitvoeren.

[terug naar boven]

Controle geinstalleerde software

Veel vormen van malware proberen uw computer te infecteren via “lekken” in geinstalleerde software. Deze lekken zijn programmeer fouten die het mogelijk maken om uw systeem over te nemen of de beveiliging te omzeilen. Dat kunnen lekken zijn in de besturingssoftware (Windows), of de browser (bv Internet Explorer). Microsoft heeft de laatste jaren veel lekken gerepareerd heeft en daarom worden steeds vaker lekken in andere geinstalleerde software misbruikt. Dat zijn vaak programma’s die op de achtergrond draaien, zonder dat u daar iets van merkt.

Het is daarom belangrijk om al deze software up-to-date te houden. De leveranciers brengen regelmatig updates uit om deze “lekken” te “patchen”. Gelukkig is er software beschikbaar die deze updates voor u in de gaten houdt en uitvoerd.
PCclean zal de eerste controle en updates voor u uitvoeren en de software instaleren die dit in het vervolg voor u doet.

[terug naar boven]

Installatie of herinstallatie van uw computer

Het kan nodig zijn om uw Windows besturingssysteem opnieuw te installeren. Als na een zware infectie met schadelijke software uw systeembestanden zo beschadigd zijn dat reparatie niet meer mogelijk of te tijdrovend wordt. Maar u kunt ook willen upgraden naar een nieuwere of andere versie van Windows. Misschien vindt u de huidige indeling van uw harde schijf onpraktisch of wilt u een nieuwe schijf bijplaatsen.

Als u een nieuwe computer aanschaft is het besturingssysteem vaak “voor”-geinstalleerd en wordt de daadwerkelijke installatie pas uitgevoerd als u deze voor de eerste keer opstart. Deze installatie is over het algemeen erg standaard en biedt maar beperkte mogelijkheden om een andere indeling vooraf of achteraf te realiseren, terwijl dit het ideale moment is om het te doen. Een verbouwing of herindeling van een woning is immers ook makkelijker uit te voeren in een lege woning dan als u er eenmaal woont.

PCclean adviseert u graag hierover of voert deze installatie of her-installatie met u of voor u uit.

[terug naar boven]

Beschermende programma’s adviseren of instaleren

Als uw computer na een besmetting met schadelijke software weer opgeruimd en snel is wilt u dit ook graag zo houden. Helaas gaat dit niet vanzelf. U zult een aantal voorzorgen moeten treffen en uw les moeten trekken uit de opgedane ervaring.

PCclean adviseert u welke programma’s u hiervoor nodig hebt en installeert ze desgewenst voor u. Dit leidt zeker niet altijd tot extra kosten omdat er gelukkig voor consumenten veel goede en betrouwbare gratis programma’s zijn die u kunnen beschermen. Het kan zelfs kosten besparen om deze programma’s te gebruiken in plaats van de betaalde abonnementen op beschermende software. Of dit voor uw situatie aan te raden is hangt af van het gebruik van uw computer en uw internet gedrag en risico en de zelfdicipline die u kunt opbrengen om de meestal niet automatische updates en scans van deze programma’s uit te voeren.

Er bestaan helaas geen programma’s die een 100% bescherming tegen infectie met schadelijke software bieden. Niet in een betaalde vorm en niet in een gratis variant. De juiste combinatie en mix van beschermende programma’s is ook erg afhankelijk van uw situatie en internet gedrag. Ieder programma dat geinstalleerd wordt kost weer opstarttijd, processor en geheugen capaciteit. PCclean geeft u advies over de juiste mix voor uw computer.

Maar in het beste geval realiseert u een bescherming tegen 70-80% van alle bedreigingen die er op de loer liggen voor uw computer. De overige 20-30% kan met gezond verstand voor een groot deel ondervangen of voorkomen worden. U moet dan echter wel weten waar u op moet letten en wat u moet doen en vooral laten op internet. PCclean geeft u bij iedere onderhouds- of schoonmaakbeurt graag advies over.

[terug naar boven]

Advies en installatie van uw thuis netwerk, zowel draadloos als bedraad

Als u thuis meerdere computers hebt en de internet aansluiting voor al deze computers wilt delen, of als u een laptop op meerdere plaatsen in huis op het internet wilt kunnen aansluiten, heeft u een (thuis)netwerk nodig. In het verleden ging dat veelal met kabels door het hele huis, maar met de komst van steeds betere draadloze routers gaat dat steeds vaker draadloos (wireless). Internet providers geven echter vaak alleen maar ondersteuning bij het instaleren van het door hun geleverde modem en dat is lang niet altijd voorzien van een geintegreerde router om uw internet verbinding met meerdere computers te kunnen delen. Bovendien is het niet altijd eenvoudig om de beveiligings software op uw computers goed samen te laten werken met de software van de router.

Bovendien vraagt de beveiliging van een draadloos netwerk ook extra aandacht en kennis. PCclean kan u hierbij adviseren en assisteren.

[terug naar boven]

Advies over een upgrade van uw (verouderde) computer

Als u nog een oude computer hebt en u afvraagt of deze geschikt is voor u kunnen wij u adviseren over de mogelijkheden en de kosten. Afhankelijk van waar u de computer voor wilt gebruiken kan het soms lonend zijn om deze computer een facelift te geven, bijvoorbeeld met extra werkgeheugen of andere software. Als u bijvoorbeeld alleen maar uw email wilt kunnen ontvangen en beperkt op internet surfen hoeft u niet de snelste computer te hebben. De snelheid of bandbreedte van uw internet verbinding is dan veel belangrijker.

PCclean kan u adviseren over de mogelijkheden van deze oudere computer en een eventuele upgrade voor u uitvoeren of laten voeren.

[terug naar boven]