Indeling en installatie

>terug naar systematiek

Vaak wordt na aanschaf van een computer bij de eerste opstart automatisch Windows en enkele andere voorgeïnstalleerde programma’s geïnstalleerd. Windows komt in de map C:Windows terecht en andere programma’s worden standaard in de map C:Program Files geïnstalleerd. Dit lijkt allemáál erg logisch, maar deze verregaande vorm van standaardisatie is voor een gebruiker niet altijd even praktische en daarentegen voor een aanval met schadelijke software des te praktischer. Alle gezochte bestanden bevinden zich immers op standaard locaties.

Daarom verdiend het aanbeveling om voor u installeert eerst na te denken over de indeling van uw computer en harde schijf of schijven. Opslag capaciteit is steeds goedkoper geworden en op een moderne computer ruimschoots beschikbaar, zowel intern als extern.

Door een logische indeling te kiezen maakt u het uzelf makkelijk als u iets terug wilt vinden, maakt u het voor schadelijke software lastiger omdat niet alles op de standaard locatie staat en hebt u ingeval een herinstallatie nodig zou zijn of een besmetting uw besturingssysteem aantast minder risico uw waardevolle bestanden als foto’s, documenten en e-mail kwijt te raken.

Door uw harde schijf of schijven eerst in meerdere partities op te delen maakt u de eerste stap voor een andere indeling. Een volgende partitie indeling kan dan overwogen worden:

  • Systeem:       C: voor Windows en Windows gerelateerde programma’s
  • Programs:     D: voor alle overige programma’s die u installeert
  • Documents:  E: voor al uw documenten, foto’s en e-mail
  • Downloads:  F: voor alle bestanden, programma’s, muziek, etc die u download

Vervolgens moet u via de Verkenner de standaardlocatie van uw Documenten aanpassen en via uw e-mail programma de standaardlocatie waar uw e-mail wordt bezorgd en opgeslagen. In uw browser kunt u de standaard locatie voor downloads wijzigen. Voor het installeren van programma’s op de D partitie in de map: D:Program Files, moet u bij het installeren de instellingen aanpassen. Uiteraard kunt u binnen deze partitie indeling weer een onderverdeling maken voor specifieke groepen, bijvoorbeeld in de Download partitie: programma’s / muziek MP3 / films / tijdelijk / etc.

Op deze manier heeft u uw bestanden ook in risico groepen bij elkaar staan. De map Downloadsoftware zult u wellicht vaker willen scannen op besmettingen dan de map met zelfgemaakte vakantie foto’s.

Mocht uw harde schijf te klein zijn of wilt u een bestaande schijf niet opnieuw formatteren en instaleren dan kunt u ook de aanschaf van een externe harde schijf overwegen. Die zijn tegenwoordig erg betaalbaar geworden en kunnen zo van computer naar computer meeverhuizen.

********

 {opgeruimd staat niet alleen netter, maar werkt ook sneller}

>terug naar systematiek