Schoonmaakbeurt PC

>terug naar systematiek 

Ook als uw computer niet besmet is met schadelijke software is het te adviseren om na verloop van tijd uw computer een onderhoudsbeurt te geven of laten geven. In de loop van de tijd krijgt iedere computer last van gebruikssporen, waardoor de snelheid afneemt. Ieder programma dat u installeert, gebruikt of déinstalleert laat sporen achter in de registers, log-files, tijdelijke bestanden, cache files of gewoonweg restanten van slechts gedeeltelijke verwijdering. Deze bestanden nemen ruimte in op uw harde schijf. Er kunnen nog deels uitvoerbare bestanden tussen zitten, zelfs bestanden die nog steeds opstarten bij het gebruik van uw computer of internet. Al deze restanten kosten processor en geheugen capaciteit. Bovendien versnipperen ze de informatie op de harde schijf. Vergelijk het met uw zolder of schuur; als u niet eens in de zóveel tijd een grote schoonmaak houdt kunt u op den duur ook niets meer vinden.

Het beste kunt u dit in de veilige modus doen om er zeker van te zijn dat programma onderdelen niet in gebruik zijn. Het verdient aanbeveling om dit met een paar verschillende Register Cleaners te doen en na verwijdering of déinstallatie van programma’s te herhalen. U kunt hierbij bijvoorbeeld CCleaner, Easycleaner, of  Regcleaner gebruiken. Als u dit nog niet eerder hebt gedaan wees dan erg voorzichtig of besteed deze klus uit. U zult niet de eerste zijn die al te rigoureus te werk gaat en cruciale systeembestanden weggooit waardoor een programma, of erger nog Windows, niet meer werkt. 

In de veilige modus kunt u ook alle tijdelijke bestanden in de Documents & Settings map van de verschillende accounts opruimen. Zet eerst alle verborgen bestanden op zichtbaar en de systeem bestanden aan, via het ExtraMapoptiesWeergave menu in de Verkenner. Ruim dáárna ook de map WindowsTemp en WindowsPrefetch op en controleer de map WindowsTasks op onbekende taken. Controleer in de Program Files of er nog programma’s tussen staan die u nóóit gebruikt en verwijder die eventueel via een déinstallatie optie of via ConfiguratieSoftware. Controleer in ConfiguratieSoftware ook op programma’s die u niet meer gebruikt en verwijder deze. Als dat allemaal gebeurd is laat de Register Cleaners dan nog een keer scannen op overbodige bestanden en programma’s en onvolledige of ongeldige registerwaarden.

Tenslotte kunt u met StartUpList controleren of er nog programma’s onnodig opstarten tegelijk met Windows.

Als laatste is een defragmentatie van de harde schijf of schijven aan te raden.

Als u deze schoonmaak niet zelf aandurft, er de tijd niet voor hebt of te weinig kennis van hebt, dan kan PCclean deze onderhoudsbeurt voor u uitvoeren.

 >terug naar systematiek