Hack (hacker/cracker)

Hacken in de digitale wereld is het uittesten en finetunen van systemen, besturingssoftware en programma’s, met als doel de systemen te verbeteren, lekken, fouten en “bugs” eruit te halen.

De tools die door hackers ontwikkeld zijn en worden worden echter ook misbruikt door zwarte schapen uit die gemeenschap. Hun bedoelingen zijn niet om de systemen en programma’s te verbeteren, maar juist om de ontdekte lekken te misbruiken voor hun eigen doeleinden. Deze lieden noemen we crackers, of in goed nederlands: computer krakers.

De menselijke tussenkomst in dit proces maakt ze des te gevaarlijker. Waar bot-virussen een vorm van kunstmatige inteligentie ontwikkeld hebben, hebben we hier te maken met menselijke intelligentie en creativiteit. En vooral deze laatste factor is een element dat nog nooit door een computer kon worden overgenomen. De combinatie van kunstmatige en menselijke intelligentie en creativiteit kan erg gevaarlijk zijn.

Veelal zijn dit ook de lieden die achter de spyware industrie en de digitale criminaliteit schuilgaan. Nu zal het niet snel gebeuren dat uw prive computer door een cracker bezocht wordt, maar met hun kennis en ideeen worden vaak de nieuwe varianten van virussen en spyware ontwikkeld.

* * * * *

{ook digitale misdaad loont niet, maar helaas is er wel veel geld mee te verdienen}