Bot (Botnet/zombie)

Bot is afkomstig van robot. Een bot is een programma dat zelfstandig taken kan uitvoeren. In een bot is veelal veel kunstmatige intelligentie toegepast. Bot zijn over het algemeen zeer nuttige programma’s die gebruikers veel werk uit handen nemen. Ook in computerspellen worden veel bots toegepast, waardoor bijvoorbeeld de tegenspeler steeds realistischer lijkt.

Helaas hebben echter ook de ontwikkelaars van virussen dit ontdekt. Hun bedoelingen zijn echter minder nobel en voor de “eindgebruiker” minder nuttig. Bots zijn over het algemeen veel groter dan de voorgaande varianten van virus-achtige schadelijke software, maar tegelijkertijd ook veel krachtiger en schadelijker. Een van de meest vergaande toepassingen van Bot-virussen is het opzetten van een Bot-net of Zombie netwerk van geinfecteerde computers. Dat is een netwerk van geinfecteerde computers die samenwerken om spam te versturen of informatie te verzamelen (stelen) voor minder nobele doeleinden. Bijvoorbeeld creditcard informatie.

De eigenaar van de besmette computer zal vaak in eerste instantie niets in de gaten hebben, maar ik heb gevallen meegemaakt waarbij de computer zo druk bezig was met verzenden van schadelijke software dat er geen processor capaciteit meer over was voor het normaal functioneren van de computer. Aan de buitenkant leek het net of het beeldscherm of de computer defect was.

Om infectie te voorkomen geldt ook hier weer: gebruike een virus-scanner en een firewal en houdt uf software up-to-date.

* * * * *
{In het bedrijfsleven worden de voordelen van netwerken om nieuwe contacten te leggen reeds lang onderkent, in de digitale wereld worden de gevaren van Bot-netsĀ  zwaar onderkend}