Virus

De eerste variant is de meest algemene en de oudste van alle varianten. Een virus is geprogrammeerd om zichzelf te vermenigvuldigen en verspreiden.
Door zich te kopieren naar andere bestanden, van naam te veranderen, zich toe te voegen aan bestanden of bestanden te overschrijven nestelt het virus zich op een computer. Naarmate het virus langer zijn werk kan doen zal het zich steeds dieper in een systeem nestelen en steeds talrijker worden. Echter een virus kan pas zijn werk doen als het programma dat het geinfecteerd heeft door de gebruiker geactiveerd wordt.

Bijna alle virussen richten zich op computers waarop Windows als besturingssysteem is geinstalleerd. GNU/Linus en Mac OS worden bijna niet gehinderd door virussen. Dit zal er mee te maken hebben dat veruit de meeste computers Windows als besturingssysteem hebben en daardoor het meest interessante doelwit zijn voor grootschalige verspreiding.

De belangrijkste manier om niet besmet te raken is een goede virusscanner te gebruiken, deze regelmatig te updaten en ook geregeld een virusscan Bijna alle virussen richten zich op computers waarop Windows als besturingssysteem is geinstalleerd. GNU/Linus en Mac OS worden bijna niet gehinderd door virussen. Dit zal er mee te maken hebben dat veruit de meeste computers Windows als besturingssysteem hebben en daardoor het meest interessante doelwit zijn voor grootschalige verspreiding.uit te voeren.

Er zijn diverse virusscanners op de markt. Sommige kennen een gratis versie anderen een gratis “probeer” periode en anderen weer een gratis online scan. Welk antivirus programma u wilt gebruiken is afhankelijk van uw internet gedrag en computer gebruik.

Gratis scanners zijn niet per definitie slechter dan betaalde antivirus programma’s. Alleen een online scan met een anti-virus scanner is ook niet aan te bevelen, omdat dit alleen maar een controle achteraf is. Een ander criterium bij de keuze van een anti virusprogramma kan de benodigde geheugenruimte zijn die de scanner voor zich opeist. Zeker op een wat oudere computer kan dit belangrijk zijn.

Meerdere anti-virus programma’s installeren is ook niet aan te bevelen omdat de meeste anti-virus programma’s dan niet goed meer werken en de computer ontzettend traag wordt. Dit kan zelfs al gebeuren doordat een niet goed of onvolledig verwijderd anti-virusprogramma op uw computer naast een nieuw antivirusprogramma geinstalleerd wordt. Helaas besteden ook anti-virus bedrijven meer aandacht aan de ontwikkeling en installatie van hun software en is het verwijderen een ondergeschoven kindje, daar is immers geen geld aan te verdienen.

* * * * *
{Je loopt sneller en eenvoudiger een computervirus op dan dat je een kostendekkende prijs in de loterij wint, toch geeft de gemiddelde computer gebruiker meer geld uit aan het kopen van loten dan aan de beveiliging van zijn computer; de mens houdt van een gokje en gokt dat het wel mee zal vallen met die besmettingen}