Virus scan

<terug naar systematiek 

Als uw computer besmet geraakt is met schadelijke software zal een virus-scan een noodzakelijke onderdeel van de behandeling zijn. Echter, als u al een Virusscanner op uw computer hebt draaien is de besmetting deze kennelijk al een keer gepasseerd. Wat moet er nu gebeuren om ervoor te zorgen dat met een virus-scan toch de besmetting(en) gevonden en verwijderd worden.

Allereerst moet u er zeker van zijn dat de Virusscanner up-to-date is. Sommige besmettingen blokkeren het ophalen van de updates van nieuwe virusdefinities, of soms zelfs de werking van de Virus-scanner. Om er voor te zorgen dat zo min mogelijk programma’s opstarten is het aan te raden de computer in de veilige modus op te starten. Echter een aantal Virus-scanners kan in de veilige modus geen virus-scan uitvoeren. Het kan daarom raadzaam zijn, bij ernstige besmettingen, om op een andere Virusscanner over te schakelen. Wees er dan wel zeker van dat u de oude Virusscanner eerst goed verwijderd hebt, eventueel met behulp van een speciale tool die door de leverancier beschikbaar wordt gesteld. Sommige Virusscanners zijn zo diep in uw systeem verankerd dat een standaard déïnstllatie nog teveel restanten achterlaat.

Zet het systeemherstel van Windows uit, via ConfiguratieschermSysteem, systeemherstel bestanden worden dan ook automatisch verwijderd. Vaak zit een besmetting ook al in deze systeemherstel bestanden, ze hebben dus toch geen waarde meer.

Een goed en gratis alternatief kan de Virusscanner van Avast zijn. Deze Virusscanner kan zelfs in de veilige modus geïnstalleerd worden. Als u ook de laatste update download en installeert hebt u een compleet werkende nieuwe Virusscanner. Als de installatie bijna voltooid is vraagt het programma of het bij de eerstvolgende herstart een scan van het geheugen moet maken. Geef hier altijd aan dat u dit wilt. Herstart de computer en laat eerst de Virusscanner zijn werk doen. Vaak loopt u hier al tegen de eerste besmettingen aan die bij een reeds draaiende computer niet meer gevonden of verwijderd kunnen worden. Als deze opstartscan achter de rug is, start dan weer opnieuw op, maar dit keer in de veilige modus en laat Avast een grondige scan uitvoeren, waarbij ook in de archiefmappen gescand moet worden. Laat alle gevonden besmettingen definitief verwijderen. Dit proces kan enkele uren in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid bestanden op uw computer en de snelheid van uw systeem.

Al dit proces achter de rug is kan het raadzaam zijn om in de veilige modus ook eerst de spywarescans uit te voeren, voordat u het systeem weer opnieuw opstart. Na deze stap is het aan te bevelen om met de Register Cleaners nogmaals de registerwaarden en sleutels te laten opschonen om restanten van zojuist verwijderde besmettingen op te ruimen. Er hangt nu immers geen geldig proces meer aan vast.

Als u hierna opnieuw opstart in de normale modus kan het raadzaam zijn nog een online scan uit te voeren met een andere virusscanner. U kunt hiervoor bijvoorbeeld Trend Micro House Call, Kaspersky’s Online Scanner, of BitDefender Online Scanner gebruiken.

Als hiermee geen infecties meer gevonden worden gaat u verder met de volgende stappen, de spywarescan en de controlescan met HijackThis

<terug naar systematiek