Trojan

De naam komt uit de geschiedenis van de grieken, die met behulp van een groot houten paard een aantal soldaten de stad Troje wisten binnen te smokkelen, die vervolgens de poorten van de stad wisten te openen om met hun leger de stad te veroveren.

Trojans zijn meestal niet veel groter dan een paar honderd kB, vermommen zich als email bijlage in mailtjes van bekenden, of in MP3 bestanden met namen van bekende songs of JPeg bestanden van foto’s (vaak porno) of films, of als download programma’s met bekende en gewilde namen of als nuttige tooltjes die allerlei beloftes bezigen. Soms komen ze binnen als een programma dat zogenaamd uw computer schoonmaakt van trojans of spyware, of uw computer sneller maakt.

Pas op voor mooie beloftes: ook in de digitale WWWereld is niets voor niets te koop en zijn al te mooie beloften vaak verpakte leugens.

De werking van een trojan, nadat het eenmaal geinstalleerd is, kan divers zijn: ze kunnen informatie van uw computer doorsturen naar andere computers, de harde schijf van uw computer gebruiken voor opslag van programma’s die ze vervolgens weer verder sturen naar andere geinfecteerde computers, uw harde schijf misbruiken voor de opslag van (illegale) software of bestanden, uw computer gebruiken voor de aanval en infectie van andere computers. Sommige trojans weten zichzelf ook na verwijdering weer te herinstaleren op uw computer, vanuit verborgen bestanden of het opstartgeheugen van uw computer.

Trojans worden door de meeste virusscanners herkend, ook veel spywarescanners ontdekken ze op uw systeem. Daarnaast zijn er ook een aantal gespecialiseerde Trojan scanners. Om te voorkomen dat trojans vanaf uw computer iets naar een andere computer versturen is een firewall sterk te adviseren.

* * * * *

{mooie beloftes zijn vaak verpakte leugens}