Spyware

malware

Spyware heeft de bedoeling om ongezien en ongemerkt informatie van uw systeem te halen en dit via internet door te geven aan de eigenaar / opdrachtgever van deze spyware.
Letterlijk vertaald betekend spyware dan ook spionage software.

Spyware start meestal tegelijk op met het besturingsprogramma van uw computer (Windows) of met uw internet browser (Internet Explorer). Het gebruikt hierbij processor capaciteit en werkgeheugen, wat dus ten koste gaat van de opstart snelheid en algemene snelheid van uw computer en van uw internet bezoek.
De gegevens die verzameld worden door spyware zijn bijvoorbeeld de websites die u bezoekt, uw surfgedrag, hoeveel email u ontvangt, hoe vaak en hoe lang u op internet bent, welke onderwerpen u interesseren. Allemaal zaken die voor marketing mensen zeer waardevol zijn om te bepalen tot welke “doelgroep” u behoort.

Spyware wordt vaak mee gekopieerd op uw computer met andere programma’s. Vaak zijn dit gratis programma’s.
Vaak staat in de kleine lettertjes vermeld dat het ge├»nstalleerd wordt, als zogenaamde “third party” software. Sommige vormen van spyware worden ook gewoon op uw computer achtergelaten als u een website bezocht hebt, of mee ge├»nstalleerd met een van de varianten van de virus-achtingen uit het vorige hoofdstuk.

De merkbare schade veroorzaakt door spyware is in eerste instantie het trager worden van uw computer en internet verbinding. de secundaire schade is het doorgeven van privacy gevoelige informatie over uzelf en het terug krijgen van allerhande ongevraagde en ongewenste vormen van reclame.

* * * * *
{voor niets krijg je meestal iets meer dan je verwacht, vreemd dat gratis vaak niet wordt verdacht}