Spam

Spam is niet echt spyware, maar vaak wel een doel van veel malware varianten. Voorafgaand aan het versturen van spam worden vaak andere malware programma’s gebruikt om e-mail adressen te verzamelen en computers te infecteren om spam te versturen.

Spam is e-mail die op grote schaal ongevraagd wordt toegestuurd. Andere termen voor spam zijn junk-mail, mass-mailing, ongewenste post, ongewenste reclame. Spam dankt zijn naam aan een sketch van Monthy Python die indertijd de sluik-reclame op televisie aan de kaak stelden en daarbij de merknaam Spam als voorbeeld gebruikten.

De kosten van spam zijn voor de verzender laag door de geringe kosten van het versturen van e-mail. Een spammer kan rendabel miljoenen spamberichten versturen om slechts 1 product te verkopen. De kosten worden verplaatst naar de ontvangers die zijn veel tijd kwijt met verwijderen van berichten uit hun mailbox. Er is wereldwijd een levendige handel in bestanden met vele miljoenen e-mail adressen. Internet providers zijn veel opslag capaciteit op hun mail servers kwijt aan de opslag van spam. Wereldwijd wordt het aandeel van spam op het email verkeer op 60 – 80 % geschat.

Het verzenden van Spam is in de USA en de EU en veel andere landen verboden. Om deze verboden te omzeilen wordt spam nu vaak vanaf servers in andere delen van de werld verstuurd. Een andere methode is om computers te infecteren met een trojan of worm en in te zetten als server voor het versturen van spam.

Bekende voorbeelden van spam zijn de Viagra mailtjes. Maar ook reclame voor gok- en spelletjes sites zijn bekend.

Nieuwere vormen van spam zijn Spim (ongewenste berichten via instant messaging), Scam (oplichting, of poging tot oplichting via e-mail) en Aandelenscam, waarin wordt aangemoedigd om een bepaald aandeel te kopen, zodat de koers stijgt en de verzender zijn van te voren ingekochte aandelen met winst kan verkopen.

Als uw e-mail adres eenmaal in een van de vele spam adres bestanden terrecht gekomen is kan het gebruik van een spamfilter, via uw provider of geinstalleerd op uw computer, een oplossing bieden. Om te voorkomen dat uw e-mail adres in deze bestanden terecht komt kunt u oppassen met het geven van uw e-mail adres op internet, het verzenden van online kaarten, het doorsturen van ketting e-mail en het verzenden van e-mail aan grotere groepen tegelijk (via club-administraties bijvoorbeeld).

* * * * *
{sommige mensen hebben er alles voor over om bekend te worden; maar hoe voorkom ik om bekend te worden bij de verkeerde mensen}