Dialer

Een dialer, letterlijk vertaald een (in)beller, is een programma waarmee uw computer via de telefoonlijn inbelt om een internet verbinding op te zetten. Tot zover niets verkeerds, maar als u omgeleid wordt om, inplaats van met uw eigen provider, met een duurdere andere inbelverbinding het internet op te gaan kan het een dure grap worden. U kunt daar bewust voor kiezen als het gaat om een betaalde dienst, maar als het zonder uw medeweten gebeurd dan is het een vorm van diefstal of bedrog. Deze dieven doen dit door via een van hun websites een nieuwe inbel internet verbinding, een zogenaamde auto-dialer in uw computer te zetten die uw eigen verbinding verbreekt en laat inbellen naar een duur 0906 nummer (0,80 euro p/min) of erger, het kan ook een duur buitenlands betaalnummer zijn.

Dialers worden meestal gebruikt als betaalmethode per minuut voor het bezoeken van websites of het downloaden van spelletjes, ringtones of (erotische) filmpjes en beloven vaak toegang tot gratis porno, gratis games of gratis cracks voor commerciƫle software.

Voordat u een dialer kunt activeren verschijnt meestal een pop-up-venster dat u toestemming vraagt om de dialer te installeren. Dit gebeurd niet altijd even duidelijk en soms zet een dialer het dure nummer om als de standaard inbelverbinding. Pas als uw telefoonrekening op de mat valt merkt u dat u bent bestolen.

Net zoals alle spyware gebruiken kwaadaardige dialers zeer sluwe manieren om zich te installeren, ze maken o.a. gebruik van ActiveX protocollen, trojans en wormen. Dit maakt dialers ook gevaarlijk voor mensen die niet met een inbel verbinding werken, maar met een breedband verbinding. De software die de dialer installeert heeft meer “bijwerkingen” die ook invloed op uw systeem kunnen hebben.

Er zijn verschillende zaken die op de aanwezigheid van dialers kunnen wijzen:

hoge telefoonrekening met dure 0900/0906 of internationale nummers
onbekende inbelverbinding in uw netwerkinstellingen
nieuwe, onbekende software tussen de geĆÆnstalleerde software op uw computer
onbekende snelkoppelingen op uw bureaublad of tussen uw favorieten
andere startpagina bij het openen van internet
u hoort uw modem de verbinding verbreken en opnieuw inbellen
de snelheid waarmee u kunt internetten, is veel trager dan normaal
u bent online en ontvangt e-mails, maar u kunt geen e-mails verzenden

* * * * *
{een dialer die voor geen cent te vertrouwen is: vele centen maken vele euro’s}