Worm

Hoewel een worm een onschuldig en nuttig dier is kan dat niet gezegd worden van het digitale broertje ervan. Computerwormen, of kortweg worm, zijn gevaarlijke vormen van schadelijke software.

Wormen verspreiden zich zelfstandig over netwerken, zowel bedrijfs- en particuliere netwerken als het grote wereldwijdenetwerk internet. Een worm is veel verder ontwikkeld dan een virus of een trojan. Het hoeft niet geinstalleerd of geactiveerd te worden om zijn werk te doen. Het kan zich zelfstandig verspreiden en vermenigvuldigen en zijn voorgeprogrameerde taken uitvoeren. Hierdoor zijn wormen over het algemeen grotere programma’s dan virussen en trojans. Sommige wormen kunnen zichzelf zo veranderen dat de kans op ontdekking en verwijdering verkleind wordt. Dit alles maakt wormen een gevaarlijke vorm van schadelijke software.

Voorkomen van besmetting door wormen kan door gebruik van een goede virus-scanner en een goede firewall. Ook het tijdig “updaten” van programma’s op uw computer zoals window, outlook, office, virusscanners, etc is erg belangrijk omdat veel wormen gebruik maken van de zwakke plekken (lekken of “bugs”) in deze software om zich te verspreiden en zijn schadelijke werk te doen.

* * * * *

{een computerworm is meestal niet voor een gat te vangen}